Pieter Cornelis Luchtenburg[1]

Mannelijk 1921 - 1993  (72 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Pieter Cornelis Luchtenburg 
  Geboren 15 jan 1921  Nieuwe-Tonge Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Mannelijk 
  Naam Piet 
  Beroep landarbeider, deelbouwer 
  Overleden 5 dec 1993  Bleiswijk Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Persoon-ID I1041515020  DoeVos
  Laatst gewijzigd op 14 aug 2007 

  Vader Pieter van den Doel,   geb. 6 dec 1883, Sommelsdijk, Middelharnis, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 26 mei 1978, Sommelsdijk, Middelharnis, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 94 jaar) 
  Moeder Cornelia Luchtenburg,   geb. 22 jan 1900, Nieuwe-Tonge Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 25 feb 1979, Middelharnis, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 79 jaar) 
  Gezins-ID F1001850  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Titia Hoekstra 
  Laatst gewijzigd op 14 aug 2007 
  Gezins-ID F1000117  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGeboren - 15 jan 1921 - Nieuwe-Tonge Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsOverleden - 5 dec 1993 - Bleiswijk Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 
  Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Gemeente/Stad       : Regio       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

 • Aantekeningen 
  • Piet Luchtenburg was een buitenechtelijk kind van Piet van den Doel. Hijwas anderhalf jaar ouder dan mijn vader. Dit buitenechtelijk kind was een schande voor de familie. Mijn vader is hier gedurende zijn jeugd duidelijk gebukt onder gegaan. Het was voor hem de reden om tijdens zijn jaren op Goeree-Overflakkee geen belijdenis te doen. Dit heeft hij pas gedaan na de oorlog, toen hij als politieagent in Wieringermeer diende.Mijn vader heeft nooit over Piet Luchtenburg verteld. Mijn moeder vertelde me het in 2000. Hij heeft het pas aan mijn moeder verteld, toen zijin hun verlovingstijd op familiebezoek waren. Daar bracht iemand Piet Luchtenburg ter sprake.de moeder van Piet diende als medewerkster op het schip van mijn opa.

   Piet was volgens een vriend van hem een fijne kameraad.
   Moeder Kee was 20 jaar toen ze zwanger was. Een familiedrama. Ze bleefin huis bij opa Leen Luchtenburg. Piet werd voorgesteld als de jongste zoon. Neefjes en nichtjes, maar ook Piet kregen het ware verhaal pas te horen, toen hij 15 jaar was. Kee is later getrouwd met Rob Looij. Ze had een zacht en lief karakter. Zoon Piet leek wel wat op haar. Dat ze hem naar zijn biologische vader vernoemde was in die tijd en in die streek gebruikelijk. Het kan als een soort van wraak worden gezien..Piet kwam later in huis bij tante Marie, die getrouwd was met Cor Dorst,maar de hele familie was zorgzaam voor Piet. Zo hielp ome Kees hem metde muziek, want Piet was lid van Apollo, waar hij bugel speelde. Hij hadmoeite met maat houden. Ome Kees was zeer muzikaal en gaf hem les in de maat houden door met zijn voet op Piets voet te 'drummen'.Piet werkte in de loodsen van de commissionairs. Hij hielp ook wel bij ome Kees met het teren van de polderwegen.In de oorlog moest de familie evacueren en Piet ging met de familie Dorst naar Bleiswijk. Hij ging daar ook op het land werken, o.a. in de uienteelt. In Bleiswijk woonde de van oorsprong Friese familie Hoekstra. Piettrouwde met dochter Titia. de hele familie Lugtenburg was erbij. Piet isin 1993 kinderloos overleden. Zijn weduwe hertrouwde.
   Zoals altijd in een besloten gemeenschap wordt er over 'onechte' kinderen weinig gepraat. Zeker niet als ze nog jong zijn.Dan dachten ze nog dat Piet een zoon was van opa en oma. Dus het was omePiet.de eerste argwaan kwam bij het bezorgen van vader Piet (hij was bakkersknecht en bracht ook het brood rond) en toen zei opa: Wat lijkt onze Piet toch op Piet van den Doel.Toen Piet Lugtenburgs moeder ging trouwen met Rob Looy moest er natuurlijk beslist worden over Piet. Rob (niet helemaal 100%) zei toen: "Zo'n meevreter moet ik niet. Laat die maar bij Kee's vader en moeder blijven."Maar toen Piet later ging verdienen (hij was een ijverig baasje) zei hij: "Laat Piet maar bij ons komen." Maar Piet wilde dat niet en heeft zich altijd geschaamd voor zijn afkomst. Daarom wilde hij ook niet terug naar Flakkee na de evacuatie in de oorlog. Hij ging land huren en heeft goed geboerd. Zijn huwelijk bleef kinderloos, de weduwe is hertrouwd.Kee was getrouwd met Rob Looy. Ze kreeg nog twee dochters, o.a. Ma. Eén dochter 'altijd ziek'. Staat op trouwen en verongelukt met auto-ongelukop de Langeweg. Eén kind die zelfmoord heeft gepleegd.
   TYPE 1
   DATE 4 JAN 2003
   TIME 16:56:13

 • Bronnen 
  1. [S1190] Peter van den Doel.