Print

Huibrecht Gerrit verhuisde naar de overkant



Huibrecht Gerrit is een man die de nodige aandacht in dit familieregister verdient. Zijn naam is om verschillende redenen opvallend:

  • Hij is de eerste in onze tak van de familie met een dubbele voornaam;

  • Zijn naam komt heden ten dage in zijn nageslacht voor. Hetzelfde geldt voor de naam van zijn oudste zoon Jilles Cornelis.

  • Van de zonen van Cornelis van den Doel heeft Huib de meeste mannelijke nakomelingen met de familienaam Van den Doel.


Zijn ouders (Cornelis van den Doel en Josina van Breda) hebben 14 kinderen voortgebracht, waaronder twee tweelingen, die overigens zeer jong zijn overleden, wat niet verwonderlijk is in die tijd. Voordat Huibrecht Gerrit geboren werd, had hij twee broers die Huibrecht en Gerrit heetten. Zij zijn niet ouder dan twee jaar geworden. Huibrecht is verdronken. Hetzelfde geldt voor het broertje van Huibrecht Gerrit, die vijf jaar jonger was dan hij. Deze heette eveneens Gerrit en is op 11-jarige leeftijd verdronken.



Huibrecht Gerrit is vernoemd naar een jongere broer van zijn vader. Deze Huibregt is in 1814 op 17-jarige leeftijd overleden. De naam Gerrit komt van moeders kant. Haar broer heette zo.



Twee broers van Huibrecht Gerrit zijn volwassen geworden. Zijn oudste broer Jilles is in Tholen getrouwd en heeft zich daar gevestigd. Deze Jilles kreeg zes kinderen. Hij overleed echter op 32-jarige leeftijd. Zijn weduwe hertrouwde binnen twee jaar. Dit huwelijk duurde slechts acht maanden tot haar overlijden. Van hun zes kinderen is er slechts één meerderjarig geworden: hun oudste dochter Josina Kornelia. Toch leeft de naam Jilles van den Doel nog steeds voort. Huibrecht Gerrit vernoemde zijn oudste zoon naar hem: Jilles Cornelis. Opvallend bij dit vernoemen is, dat de naam van broer Jilles voorop staat en de naam van vader Cornelis als tweede werd genoemd. Het overlijden van zijn oudste broer Jilles zal ongetwijfeld veel indruk op Huibrecht Gerrit hebben gemaakt. Vandaag de dag zijn er nog enkele mannen die Jilles Cornelis van den Doel heten. Huibs oudere broer Pieter is op het Sas blijven wonen.



Op 24-jarige leeftijd trouwde Huib met Klazina Overweel, een jonge dame uit Nieuwe Tonge. Zij was anderhalf jaar ouder dan hij. Ze hebben zich blijkbaar in het toenmalige Onwaard gevestigd, gezien het feit dat daar zeven van de acht kinderen zijn geboren. De naam Onwaard is begin vijftiger jaren van de negentiende eeuw vervallen. Vanaf dat moment stond het Sas van Dirksland in de gemeente Melissant. Van 1865 tot 1879 heeft het gezin aan de Oostkade D 20 in Helvoet gewoond, waar hun jongste dochter Anna Cornelia is geboren. Van hun acht kinderen zijn er twee jong overleden.


Jilles Cornelis (1851-1924)

Huib verdiende de kost als veerman. De familie was in goede doen. Zijn dochter Anna ging in Rotterdam studeren voor onderwijzeres aan de z.g. Normaalschool. Op gegeven moment nam de RTM de veerdienst voor haar rekening en werd in ieder geval zijn zoon Jilles Cornelis (zie de foto) uitgekocht. Mogelijk geldt hetzelfde voor Huib. Hij vestigde zich in 1879 in Rotterdam. Van een nazaat heb ik begrepen, dat hij brodeloos werd door de invoering van stoomschepen. Hij ging aan de drank en het gezin verviel in armoede. Anna moest haar opleiding tot onderwijzeres afbreken. Huib overleed in 1888 in Brielle. Hiermee houdt het verhaal niet op. Zijn zoon Jilles Cornelis (vernoemd naar Huibs broer en vader) heeft tot zijn dood in Hellevoetsluis gewoond. Omdat zijn vrouw verstand had van garen en band, begonnen ze een textielwinkeltje. Daarnaast was Jilles lijkbezorger en organist. Hij was de laatste Van den Doel die in Hellevoetsluis woonde. Huibs kleinzoon Huibrecht Gerrit vestigde zich in 1899 in Zierikzee met een manufacturenhandel.



Huibs tweede zoon Pieter vestigde zich in 1882 in Brielle. Eén dochter vestigde zich in Rotterdam. Drie dochters vertrokken met hun moeder naar Amsterdam. Klazina Overweel woonde vanaf 1890 tot aan haar dood in 1894 bij haar oudste dochter Eva Johanna in aan de Groote Bickerstraat 38. Daar overleed ze op 5 april 1894 op 69-jarige leeftijd. Huibrecht Gerrit was inmiddels op 2 augustus 1888 aan de Nieuwstraat in Brielle overleden.



Tekst: Peter van den Doel
Klik hier voor de persoonskaart van Huibrecht Gerrit