Print

Keizerlijk bloed


Het zal hem worst zijn waar zijn wortels liggen. Toen zijn vader hem terloops vertelde, dat hij een nakomeling was van Karel de Grote, maakte dat op Rick geen enkele indruk. Hij had een onderwerp voor zijn column in Emphasis, het blad voor studenten geneeskunde aan de UvA. Het thema van dat nummer luidde Wortels.


Wie zoekt zal vinden


Vrolijk kwam mijn vader de kamer binnengelopen. Hij had iets gevonden. Als mijn vader zoekt, is hij op zoek naar de roots van mijn familie. Uren kan hij doorbrengen op zoek naar de wortels. Sommige mensen kunnen helemaal opgaan in de afkomst van hun eigen familie. Of die wortels mij iets doen?

Het antwoord op bovenstaande vraag is eenduidig, ze doen mij helemaal niks! Echt waar, het interesseert mij helemaal niks dat een van mijn voorvaders elke dag heen en weer vaart van Stad aan 't Haringvliet naar Oude Tonge op het altijd o zo gezellige en streng gereformeerde Goeree-Overflakkee. Waren al je voorvaderen dan veerman, hoor ik je nu denken. Nou nee, de rest van mijn familie hield zich bezig met het wachten bij de sluis. Niet dat daar iets mis mee is, maar het is nou niet iets waarvan je zegt: "Goh, wat heb jij interessante wortels."

Vaders kant van mijn familie is onderhand redelijk uitgekauwd. Tijd voor de andere kant moet mijn vader gedacht hebben. En gelukkig dat hij dit dacht. Want wat bleek? Als je maar lang genoeg terugzoekt loopt de bloedlijn van mijn moeder terug naar Karel de Grote. Karel de Grote? Ja, ja, ja, Karel de GROTE. In geschiedenisboeken beschreven als een van de grootste heersers van de vroege middeleeuwen. Maar als mijn moeder van hem afstamt, dan doe ik dat ook! Ik, Rick van den Doel, heb keizerlijk bloed door mijn aderen lopen. Ik ben best goed in Stratego, maar dat ik familie ben van een van de grootste leiders uit de vroege middeleeuwen had ik niet durven denken.

Sinds ik dit weet ben ik in ene erg succesvol geworden in Age of Empires en andere spellen die zich afspelen in de middeleeuwen. Ik ben zelfs van plan binnenkort mijn naam te laten veranderen in Karel. Ik weet niet of dit mogelijk is, maar ik verwacht van wel. Verder heb ik Willem-Alexander een brief gestuurd waarin ik het recht op troonopvolging van hem opeis. Maxima mag hij houden.

Toch ben ik benieuwd van wie ik nog meer afstam, mijn vader is inmiddels hard op zoek naar de voorvaders van Karel de Grote himself. Het gerucht gaat in genealogieland dat hij waarschijnlijk een directe bloedlijn heeft met Julius Caesar. Ongelooflijk wat een beetje speuren naar je wortels allemaal teweeg kan brengen. In ene begrijp ik waarom ik met voetbal een aantal keer gekozen ben als aanvoerder. Dat had helemaal niks te maken met het eerlijk afgaan van het lijstje. Dat was gewoon, omdat de trainer allang wist dat ik voorbestemd ben om leiding te geven en te overwinnen.

Maar in ene kwam mijn vader opnieuw de kamer binnen. Hij had nog iets ontdekt. "Het zal toch niet", dacht ik, "niet ook nog Farao Ramses in de bloedlijn". Maar nee, hij had zojuist uitgevonden dat er op deze aardbol 4.371.125 nazaten van Karel de Grote rondlopen. En dit aantal groeit met de dag. Volgens mijn vader is dit leuk omdat ik nu in plaats van 2 ooms en tantes er wel duuzend heb. En dan nog niet te spreken van de hoeveelheid neefjes en nichtjes. Ik heb berekend dat ik elke dag wel meer dan duizend verjaardagen zou moeten afgaan. Beetje veel denk je niet? Ik hou het bij mijn kleine familie. En dat van die brief naar Willem-Alexander is ook niet waar. Nu stop ik maar met schrijven, moet nog op zoek naar wortels voor het avondeten van vanavond.


Tekst: Rick van den Doel
Bron: Emphasis, 2007