KunstTot de vele facetten van het leven behoren niet alleen wetenschap, politiek en sport, maar ook kunst. De redactie is ze via het internet en de pers op het spoor gekomen. Onderstaande bloemlezing is helaas verre van volledig.
Beschikt u over gegevens van een Van den Doel die zich verdienstelijk maakt/heeft gemaakt in de kunst (ook al bent u hetzelf), stuur ons dan een mailtje.Pieter van den Doel (1917-1985)

Pieter zou het in al zijn bescheidenheid maar niets vinden, dat lovende woorden over hem op deze familiesite staan. Pieter kon als kind al goed tekenen, maar hij heeft er in zijn verdere leven niets mee gedaan, totdat ernstige hartproblemen hem aan huis kluisterden. Een moeilijk tijd brak aan. Toen hij een verfset cadeau kreeg, gaf dit zijn leven in figuurlijke zin meer kleur.
Pieter legde zich toe op het naschilderen van prentbriefkaarten van het vooroorlogse Rotterdam. Hij voegde echter eeen dimensie aan deze zwartwitafbeeldingen toe: hij gaf ze de kleuren die hij zich kon herinneren. Eindelijk kwamen er kleurenafbeeldingen van het platgebombardeerde Rotterdam. Vele oude Rotterdammers hebben hem dit in dank afgenomen. In het Rotterdams Dagblad verschenen artikelen over hem. Er werden exposities van zijn werk samengesteld.
Zijn grootste erkenning ligt wel in de verkiezing tot Rotterdammer van het jaar 1981.


De uitgebreide levensbeschrijving van Pieter van den Doel
Klik hier voor de persoonskaart van Pieter

Bron: Het Rotterdams Dagblad


Cornelia van den Doel

Cornelia van den Doel is afgestudeerd in de Engelse letteren. De schilderkunst kreeg haar dermate in de greep, dat zij zich er met enthousiasme op toelegde. Sinds de kunstuitleen Amsterdam in 1995 veertien schilderijen van haar kocht tijdens haar eerste expositie, is zij professioneel bezig. Zij exposeert regelmatig, maar zij verkoopt tegenwoordig voornamelijk via haar website.
Haar inspiratie komt geheel van binnenuit. Sommige van de titels van haar werken weerspiegelen dit ook. Wie Cornelia beter wil leren kennen kan het beste haar schilderijen bekijken. Deze spreken voor zich. Zij heeft al veel kleurrijke doeken op haar naam staan. Middels haar site stelt ze de ware kunstliefhebber in de gelegenheid kennis te maken met haar werk. Wie weet is er iets voor u bij.
Klik hier voor de site van Cornelia van den Doel
Klik hier voor de persoonskaart van Cornelia

Met dank aan
Cornelia van den Doel


Fenny Jean van den Doel

Zo handig als Pieter en Cornelia met het penseel zijn, is Fenny Jean dat met haar stem. Een stem die klinkt als een klok.
Muziek is bij Fenny Jean als dochter van de directeur van de Muziekschool te Maassluis met de paplepel ingegoten. Vanaf haar vierde jaar heeft ze een respectabel aantal instrumenten leren bespelen. Momenteel beperkt ze zich tot de saxofoon en vooral het zingen. Fenny Jean heeft in verschillende bandjes gespeeld.
In 1998 gaf ze zich op voor de SoundMixShow van Hennie Huisman. Ze kwam door alle voorrondes heen en werd (samen met nog 25 kandidaten) gekozen uit 7000 anderen. Na de theaterrondes kreeg ze bericht, dat ze op televisie mocht. Al met al is ze derde geworden (met het nummer Loving you van Minnie Riperton). Het bereik van haar stem beslaat 7 octaven (van heel laag naar heel hoog).
Een band uit Friesland heeft haar daardoor opgespoord met het verzoek om de leadzang voor haar rekening te nemen. Dat wilde ze heel graag en ze doet dat elke week weer met ontzettend veel plezier! Ze hebben al heel wat optredens door heel Nederland mogen verzorgen.
Klik hier voor de site van Fenny Jean van den Doel
Klik hier voor de persoonskaart van Fenny Jean

Met dank aan
Fenny-Jean van den Doel


Een huis van Rietveld voor Hubrecht

Rietveld ontwierp het huis voor de arts Hubrecht van den Doel in Ilpendam. Dit huis is een hoogtepunt in zijn architectonische oeuvre. Rietveld zei over dit huis: Ik heb een huis gebouwd in een stuk polderland, het is een goed huis open naar de zon en uitnodigend naar de wegzijde, waar de keuken is. Er is zoveel echt waarderende en hoogdravende taal aan besteed in de bladen, dat ik het huis niet zo had kunnen bouwen wanneer men principaal dit resultaat van mij gevergd zou hebben bij de opdracht.
Het huis, dat in 1959 gereed is gekomen, ligt aan het water. Vanuit het huis heeft men uitzicht op de weilanden in het zuiden. De woning bestaat uit verschillende rechthoekige bakstenen volumes. De gevel naar de straatzijde heeft slechts een raam. Er zijn verschillende kleuren baksteen en glazen bouwstenen toegepast. Het kleurgebruik bestaat uit zwart, blauw, wit, grijs en rood. Zichtbare dakranddetails zijn afwezig.
Klik hier voor de persoonskaart van Hubrecht


Bron: http://www.gerrit-rietveld.nl/werk/huizen/doel.html
en http://www.architectuur.org/rietveld08.php


Kunst over......

Kunstenaars hebben zich laten inspireren door plekken die in het leven van enkele Van den Doelen een belangrijke plaats hebben ingenomen. Neem bijvoorbeeld de schilderes Tineke Hoogstad. Zij schildert veel op locatie, waarbij het Goereese en Flakkeese landschap het onderwerp zijn. Ze heeft veel in de omgeving van Dirksland en Sommelsdijk geschilderd. Zo ook het karakteristieke Sas van Dirksland, waarvan ze het huis in haar eigen stijl met zachte kleuren heeft weergegeven.
Deze voormalige onderwijzeres heeft met haar schilderijen al diverse prijzen in de wacht gesleept.
Veel van haar werken zijn te zien op deze site.
Bijzonder fraai is de ets van de hand van Hans Dolieslager, een kunstenaar uit Goedereede.


Ets van de hand van H. Dolieslager


Tekst: Peter van den Doel