Pieter liet zijn schip voor wat het wasPieter Jillesz van den Doel was nog jong toen hij op 29 september 1905 trouwde met Sietje Holleman uit Nieuwe Tonge. Hij voer als schippersknecht op het schip van zijn vader. Na zijn huwelijk kreeg hij zelf een zeiltjalk, die hij 'Sietje' noemde.

Pieter op hoge leeftijd aan het roer van de boot van Jules Zoon.

In 1909 vestigde Pieter zich vanuit Sommelsdijk te Battenoord, een klein haventje aan de Grevelingen. In Battenoord stonde maar weinig huizen, waarvan de meeste aan het haventje. Pieter was daar beurtschipper.Hij ging met zijn tijd mee en verving de zeiltjalk door het motorschip 'De Onderneming', maar hield omstreeks 1925 de beurtvaart voor gezien. Hij werd uitgesaneerd. Hij ging op de Molendijk in Nieuwe Tonge wonen en werd uienkoopman.Pieter van den Doel en Sietje Holleman kregen eerst acht dochters en daarna vier zonen. Een dochtertje overleed toen ze nog geen twee jaar was, een zoontje stierf als baby.Vanaf 1944 wisselde Pieter van den Doel veelvuldig van woonplaats. In juni 1944 ging hij voor een klein jaar naar Dirksland vanwege de inundatie van Nieuwe Tonge in de Tweede Wereldoorlog. Zijn vrouw en een aantal kinderen trokken bij dochter Lena in, die in Nederhorst den Berg wijkverpleegkundige was. Na dolle dinsdag heeft hij zich bij zijn gezin aangesloten, waar hij overnachtte in het huis van zijn dochter Hanna in het 'rode dorp'.Zijn tweede zoon Pieter werkte toen voor de Arbeitseinsatz in een locomotievenfabriek in Duitsland. Tweede Kerstdag 1944 overleed zijn vrouw, die aan borstkanker leed, onverwacht in Nederhorst den Berg. Zij had door haar ziekte op het laatst, door de aangetaste lymfeklieren, een ontzettend dikke arm had met een omvang van zo'n 60 cm. Voor de oorlog (waarschijnlijk rond 1930) was er al een borst afgezet.

Na de bevrijding in mei 1945 ging Pieter vanuit Dirksland voor een paar maanden naar Nederhorst den Berg. Hij keerde terug naar zijn huis in Nieuwe Tonge en woonde daar tot oktober 1950. Van oktober 1950 tot juli 1951 woonde hij op de Havendijk in Dirksland, toen nog gemeente Melissant. Daar is in zijn huisje brand uitgebroken. Daarvandaan ging hij weer naar Nederhorst den Berg, waar hij introk bij zijn dochter Lena, die inmiddels vijf jaar getrouwd was met Gerrit Hendrik Franssen. Ze had twee dochter en een tweeling, twee jongens. Toen de tweeling een maand oud was trok hij bij het gezin in. Na zo'n jaar of twaalf werd de situatie onhoudbaar, want Piet van den Doel was de gemakkelijkste niet. Vervolgens trok hij enige tijd in bij zijn dochter Trijntje in Leiden. Daarna ging hij voorgoed terug naar Flakkee, waar hij beurtelings bij zijn dochters woonde Hanna en Wijna, waar op een gegeven moment spanningen ontstonden, omdat de twee kleinzoons een kamer moesten delen en in een tweepersoons bed sliepen. De oudste, overdag de rust zelve, was 's nachts erg onrustig en bij de jongste was het precies omgekeerd. Dus de mannen kregen mot, zodat de huisarts toen een soort urgentieverzoek heeft gedaan voor een kamer in de Goede Ree.

Op 1 februari 1965 werd hij bewoner van rusthuis 'De Goede Ree' in Sommelsdijk. Op 26 mei 1978 overleed hij te Middelharnis. In mei 1978 werd hij op vierennegentigjarige leeftijd begraven in het dorp waar hij zo lang gewoond heeft.Tekst: Peter van den Doel
Klik hier voor de persoonskaart van Pieter