Erik van den Doel, grootmeester schakenTelde ons land tot het einde van de jaren zestig slechts twee grootmeesters (Max Euwe en Jan Hein Donner), daarna heeft het Nederlandse schaken een turbulente groei doorgemaakt met grootmeesters als Jan Timman, Hans Ree en sinds 1998 Erik van den Doel. Op dat moment was Erik de jongste schaakgrootmeester van ons land. Uiteraard is deze opsomming niet compleet. Erik is hiermee de enige topsporter met de familienaam Van den Doel.Erik tijdens het Essent-tournooi


Al voor zijn tiende verjaardag won Erik tournooien, zij het dat hier alleen maar leeftijdgenoten aan deelnamen. Zijn talent viel al snel op. Nog voor zijn dertiende verjaardag was hij snelschaakkampioen van ons land in zijn leeftijdscategorie. Dat herhaalde zich tot zijn 21e verjaardag. In 1998 was hij de winnaar van het NK Open in Dieren. Erik is lid van verdienste van de KNSB.
Zijn hoogste FIDE-rating behaalde Erik in juli 2003 (2615). In mei 2006 stond hij op 2579.Recente resultaten

In augustus 2004 werd in Zoetermeer het open Botwinnik rapidschaak toernooi verspeeld. Erik eindigde als eerste met 6 uit 7 van de 153 deelnemers.
Erik speelde in oktober 2004 mee in de 36e Schaakolympiade te Calvia die door de Oekraďne gewonnen werd. Nederland eindigde als achtste.
Op 9 januari 2005 werd te Leiden het 6e Jerry Bey rapidschaak toernooi verspeeld waar Erik met 6 uit 7 op de tweede plaats eindigde. John van der Wiel werd eerste met 6.5 uit 7
Van 11 t/m 13 maart 2005 werd in Zwolle het 14e Windesheim toernooi verspeeld dat door Erik met 5.5 uit 6 gewonnen werd.
Erik eindigde op de tweede plaats in het open Cogas energie toernooi dat op 25 en 26 maart 2005 te Almelo gehouden werd.
Nederland werd in 2005 in Gothenburg Europees kampioen voor landenteams. Erik behoorde tot de deelnemers voor ons land samen met andere grootheden als Jan Timman en Loek van Wely.Erik in de krant

EK in Turkije
In het Turkse Kusadasi wordt op dit moment het EK gespeeld. Hoewel er veel topspelers ontbreken, is het toernooi redelijk sterk bezet met Vassili Ivantsjoek als grote favoriet. Nederland wordt vertegenwoordigd door Friso Nijboer, Erik van den Doel en Erwin l’Ami.
Voor Van den Doel ging het toernooi rampzalig van start. Hij was net in Turkije gearriveerd toen het nieuws hem bereikte dat niet hij maar Jan Werle de laatste wildcard voor het komende NK had gekregen. Voor Van den Doel, die toch zo’n 50 ratingpunten meer heeft dan Werle, was dat een klap in het gezicht en in de openingsronden ging dan ook weinig goed.


Bron: De Gelderlander d.d. 14-06-2006


Holland spreekt een woordje mee
Het puikje van de schaakwereld doet mee in de Bundesliga, mensen als Anand, Kramnik, Adams, Svidler en Shirov en nog een grote rij van topgrootmesters, maar onder al deze reuzen is het de Nederlander Erik van den Doel die percentueel de hoogste score in de Bundesliga heeft, met 7,5 uit 8. Van den Doel is de Stille Kracht van het Nederlandse schaakleven. Bijna onopgemerkt doet hij zijn goede werken.


Bron: Hans Ree in NRC van 01-08-2006


Te vinden op internet

Klik hier voor de site over Erik van den Doel.
Klik hier voor de persoonskaart van Erik