Vermiste straaljager neergestortPiloot W. van den Doel uit Haamstede omgekomen

Vanavond omstreeks kwart over zeven is op het landgoed 'De Utrecht' te Esbeek, onder Hilvarenbeek, het wrak gevonden van een Thunderstreak van de vliegbasis Eindhoven, die sinds 's middags kwart over twaalf werd vermist. De piloot blijkt om het leven te zijn gekomen. Het vliegtuigwrak is gevonden door de brigadecommandant van de marechaussee te Hilvarenbeek, die na het radionieuws van vanavond zes uur gealarmeerd was door een paar boeren, die wonen in het gebied waar de straaljager is neergestort.


De omgekomen piloot is de 23-jarige ongehuwde beroepssergeant vlieger W. van den Doel uit Haamstede. Blijkbaar heeft hij geen kans gezien uit het neerstortende toestel te komen. Zijn stoffelijke resten zijn bij het wrak gevonden.

een formatie van Thunderstreaks

Zijn toestel maakte deel uit van een formatie die was opgestegen van de vliegbasis Eindhoven. Het was het laatst gezien toen de formatie een kilometer of zeven van Eindhoven een wolkendek binnenvloog. Toen de formatieleider uit de wolken kwam, was het toestel verdwenen.

Omdat er nergens uit Nederland melding kwam van een neergestort toestel, werd aangenomen dat het toestel ergens in zee of in het IJsselmeer terecht was gekomen. Radio-Scheveningen verzocht de scheepvaart uit te kijken naar een wrak in de buurt van de Nederlandse kust. Van het marinevliegkamp Valkenburg zijn in de loop van de middag in totaal zes Avengers en een Beachcraft opgestegen om het IJsselmeer, de Waddenzee, de Zeeuwse stromen, de Biesbosch en de Noordzeekust af te zoeken. Tot het invallen van de duisternis zijn deze toestellen van de marinevliegdienst in de lucht gebleven.

Een op het landgoed werkzame landbouwer blijkt niet alleen een ontploffing te hebben gehoord, maar ook een steekvlam te hebben gezien. Omdat hij aannam dat het hier een militaire oefening betrof, is van het door hem geconstateerde aanvankelijk geen melding gemaakt.

Ontploffing en steekvlam

Een andere inwoner van Esbeek, die de klap had gehoord, ging na de nieuwsuitzending van het ANP nog eens op zoek en vond het wrak van het vermiste vliegtuig in een weide van het landgoed, ter plaatse bekend als 'de Doppel'. Van zijn vondst stelde deze terstond de vliegbasis Eindhoven in kennis.

Reeds omstreeks zeven uur was de commandant met zijn technische personeel ter plaatse aanwezig. Het vliegtuig moet bijna loodrecht naar beneden zijn gekomen en bij aanraking met de grond met een geweldige knal zijn ontploft. De wrakstukken van het totaal verbrijzelde vliegtuig liggen honderden meters ver verspreid in de moerassige weide,

Een commissie van onderzoek zou dinsdag ter plaatse een onderzoek instellen naar de mogelijk oorzaken van deze ramp.

Met dank aan Piet van den Doel
Bron: Provinciaal Zeeuwse Courant
Klik hier voor de persoonskaart van Willem