(Levens)Verhalen

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 45 46 47 48 49 50 51 Volgende»     » Dia voorstelling

WO II - Bombardement op Maassluis

Tijdens de tweede wereldoorlog werd Maassluis gebombardeerd. Dit bracht het gezin van Jilles Cornelis van den Doel in de problemen.

Maassluis werd door de Duitse bezetter als marinehaven gebruikt. Door een zwaar bombardement van de geallieerden op donderdag 18 maart 1943 werd  in de stad veel schade aangericht, maar een groot aantal historische panden kon later wel weer worden gerestaureerd. De gereformeerde Noorderkerk  brandde geheel uit en de Grote Kerk werd ernstig beschadigd.

In deze plaats woonde het gezin van Jilles Cornelis van den Doel aan de Kruisstraat. Hun huis is toen door een bom getroffen. Niet iedereen was op dat moment thuis: vader Jilles was op zee; twee zoons verbleven in Duitsland; een zoon verbleef in Engeland en twee zoons waren ondergedoken in Rotterdam en Zevenbergen. Ina was net met haar kleine broertje Atie naar haar oom Niek van der Sluijs geweest om schillen te brengen. Zij hoorden grote klappen en zijn vliegensvlug teruggehold naar huis. Ze zijn de gang ingevlogen. Achter hen stortte het bruggetje in elkaar. De bom trof het bruggetje op tien meter afstand. Daar hadden de twee geluk bij, want de scherven raakten hen niet, maar vlogen als het ware over hen heen. Later merkten ze, dat de deuren door het bombardement ontzet waren en diende het keukenraam als nooddeur.

Het was schoonmaaktijd en alle spullen stonden buiten. Alle bedden stonden in brand. Er is door het bombardement veel verloren gegaan. Ze hadden al niet veel spullen, maar kleine dingen als een armbandje met een naam er op waren door anderen meegenomen. De huizen rondom de woning van de familie Van den Doel stonden in brand. Moeder Cor met haar vier dochters en een zoontje van zes overleefden de ramp.

Na het bombardement is het gezin zes weken uit het huis in de Kruisstraat geweest, want er zat geen ruit meer in. Gelukkig bood de familie de helpende hand. Aanvankelijk trok moeder met de kinderen voor korte tijd in hij haar gehuwde dochter. Daarna waren de dochters Corrie en Rennie van harte welkom bij de familie Potappel in Zierikzee, hoewel ook zij een groot gezin hadden. Hen was niets te veel.


      Op het plein van Maassluis staat een monument ter nagedachtenis aan het bombardement


Met dank aan Rennie van den Doel
Tekst: Peter van den Doel

Klik hier voor een fotoreportage van het bombardement.

Eigenaar/BronPeter van den Doel
Verbonden metGezin: van den Doel/van der Sluijs (F1000328)

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 45 46 47 48 49 50 51 Volgende»     » Dia voorstelling