Print Voeg bladwijzer toe

(Levens)Verhalen

» Allemaal zien     «Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 ... 55» Volgende»     » Dia voorstelling

1673 - 1723 Servaes Jillisz, de eerste die in Dirksland werd geboren

Servaes behoorde tot de beter bemiddelden van Dirksland.

Servaas bewoonde het middelste huis
Zarvaas Jillisz trouwde op 23 maart 1693 als Servaes Jillesz van den Doel met Leentje Arens van Loo(n). In de trouwboeken staat dat hij van Melissant kwam en daar woonde. Van Leentje van Loo(n) staat dat ze van Dirksland kwam en in Melissant woonde.

De ouders van de bruid woonden in 1688 op een 'steetje' tussen de Geldersedijk en de kreek de Boomvliet. Het steetje was de voorganger van de huidige boerderij 'Het Groene Woud'. Aren Jansz van Loo kan tot de gemiddelde boerenstand gerekend worden. Jannetje Willems Goemare kwam uit een bemiddelde familie uit Vlaanderen, die het goed deed in Dirksland. Leentje van Loo werd in
1707 bedacht in het testament van haar ongetrouwde tante Francijntje Goemare, 'bejaerde dogter'.

Servaes van den Doel was schipper. In 1700 komt hij in de rekeningen van de Grafelijkheid voor als koper van tienden in Oud Kraaijer. Met de koop van tiende verwierf men het recht op een tiende deel van de jaaropbrengst van een stuk land. We kunnen bij Servaes van den Doel denken aan iemand met enig kapitaal in een kring van dorpsboeren. Hij woonde in een bescheiden huis aan de kerkring, nu Ring 5, ofwel aan de oostzijde van de Voorstraat.

Wie toen aan de Voorstraat woonde, behoorde tot het voornamere deel van de dorpsbevolking. Hoewel ze niet tot de kapitalistische klasse van Dirksland gerekend konden worden, hadden Servaes van den Doel en Leentje van Loo wel wat bezittingen. Op 21 november 1720 maakten ze hun testament voor schout en schepenen van Sommelsdijk. Het was een testament op de langstlevende.

Toen het testament werd opgesteld, hadden Servaes en Leentje drie nakomelingen. Ze hadden zes kinderen gekregen, van wie er drie als zuigeling of kleuter waren overleden. De kinderen voor wie in het testament opvoeding en opleiding werden geregeld, waren nog niet 'op mondigen dage'. (Ze waren niet meerderjarig. Je was in die tijd pas op 25-jarige leeftijd meerderjarig.) Servaes en Leentje hadden blijkens het testament meer bezittingen dan hun huis aan de dorpsring in Dirksland. Hun dochter Krijntje was getrouwd met Maarten Dirksz Verbiest, weesmeester van de diaconie te Dirksland. Ze woonde in haar ouderlijk huis. Dochter Jannetje was getrouwd met Otto den Engelsen en woonachtig in Oude Tonge. Zoon Jillis was getrouwd met Maartje Cornelis Boers van de Korendijk en woonde in Dirksland. 

Verbonden metServaes Jillesz van den Doel

» Allemaal zien     «Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 ... 55» Volgende»     » Dia voorstelling