(Levens)Verhalen

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... 51» Volgende»     » Dia voorstelling

Familiewapens

Er zijn afbeeldingen van familiewapens in omloop. We hebben er drie gezien. Over de herkomst ervan tasten we in het duister.

Al snel, nadat ik me op de genealogie stortte, kreeg ik een afbeelding van een familiewapen toegestuurd. Het bleef echter niet bij die ene. Inmiddels beschikt de redactie over drie verschillende wapens. Wie deze bedacht hebben, blijft de vraag.


Annemarie van den Doel zond me als eerste een afbeelding toe. Ik heb deze op m'n website gezet. Je moet van dit soort afbeeldingen houden, maar het wapen stelt verder weinig voor: vijf cirkels op een gele achtergrond.

Ik kreeg hier twee reacties op

De eerste reactie
Ik heb op een niet-wetenschappelijke methode het familiewapen gevonden in de Armoriaal. Het bleek hetzelfde wapen te zijn als dat van de fam. Dees (van de staatssecretaris).

De tweede reactie
Julius Cornelis uit Zierikzee  stuurde de onderstaande afbeelding. 


Deze afbeelding is te vinden in: Planches de l’ Amorial Général de J.B. Rietstap. De beschrijving is te vinden in: Amorial Général, Dictionaire des termes du Blason par J.B. Rietstap, Tome 1, Gouda, 1884 (G.B. van Goor & zonen). 
In het Nederlands vertaald staat er: Een ondergrond van goud met een schuinkruis (Sint Andreaskruis) van sable (dit is een speciaal soort zwart). Daarop vijf ringen van het veld? (ch. de cinq annelets du champ). Ch. staat mogelijkerwijs voor “Chevron”. Mogelijk waren de ringen om paarden/koeien aan vast te maken. (Saut. staat mogelijk voor sautoir) Om de afbeelding sprekend te maken heeft de redactie de onderstaande weergave gemaakt.

Het is heel goed mogelijk, dat dit schild tot een Franse of Britse familie Doel behoort. In deze landen komt zo'n familienaam voor. Zo zijn er vanuit Groot-Brittannië veel mensen met de familienaam Doel naar de Verenigde Staten geëmigreerd.

Vervolgens stuurde Simon van den Doel mij het onderstaande wapen toe. De herkomst ervan is me nog onbekend.


Tekst: Peter van den Doel
 Eigenaar/BronPeter van den Doel
Verbonden metMr Julius Cornelis van den Doel; Simon van den Doel; Annemarie Vermaas

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... 51» Volgende»     » Dia voorstelling