Print Voeg bladwijzer toe

(Levens)Verhalen

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 39 40 41 42 43 44 45 46 47 ... 55» Volgende»     » Dia voorstelling

Politiek - Binnenhof 1a

Op 30 juni 2005 verscheen er een boekje waarin Theo van den Doel terugblikt op zijn periode op het Instituut Clingendael en op zijn Kamerlidmaatschap.

Binnenhof 1a
Theo van den Doel

Haagse belevenissen 1991-2003 

In Binnenhof 1a blikt Tweede kamerlid Theo van den Doel terug op een aantal vredesmissies. Zo behandelt hij het ontstaan en het verloop van de oorlog in Bosnië en de betrokkenheid daarbij van Europa en de Verenigde Naties. Die organisatie kwalificeert hij als tandeloos. Hij gaat uitgebreid in op het politieke en maatschappelijke debat rond de val van de enclave Srebrenica. Met name de prangende vraag waarom de enclave is opgeofferd, is volgens de auteur nog onvoldoende beantwoord. Nederland heeft zich naïef gedragen. Ook wordt de rol van de Verenigde Naties bij vredesmissies kritisch onder de loep genomen. 

In het hoofdstuk Politiek en Krijgsmacht gaat hij in op de verhouding tussen politici en militairen. ˜Een militair is opgeleid om risico's te minimaliseren en onzekerheid te reduceren. Zij zijn lange-termijndenkers. Politici zijn gericht op de korte termijn,die meestal nooit verder reikt dan de eerstvolgende verkiezingen".  Ook staat hij stil bij de defensiebezuinigingen van de afgelopen jaren. 

In Binnenhof 1a gaat hij ook in op de veteranenproblematiek en zijn rol in de Parlementaire Enquêtecommissie die de vliegramp in de Bijlmermeer onderzocht. 

Over Europa is hij pessimistisch. De Europese Unie zal door gebrek aan daadkracht, slagkracht en onderlinge spanningen aan haar eigen succes ten onder gaan.

Theo van den Doel was van 1994-2003 lid van de Tweede Kamer. Daarvoor was hij enige jaren als veiligheids- en defensiedeskundige verbonden aan het Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael. 


Paperback | 252 Pagina's | Uitgeverij Aspekt B.V. | 2005 
ISBN 9059114019


Verbonden metMattheus van den Doel

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 39 40 41 42 43 44 45 46 47 ... 55» Volgende»     » Dia voorstelling